Bitkilerin gövdesinden çıkan kök`ler


Adem TANIŞÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1018
Adem TANIŞÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 01:16
Çoğunlukla yatay duran bitkilerde görülür. Bitkilerin keyfi yerindeyse oluyor. :) (En azında bende.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2008 10:08
Kendi akvaryumumda da Hygrophila türlerine bakmaktayım ve aynı durum bende de var. Edindiğim bilgi ve tecrübeler sonucunda şunları söyleyebilirim:

Öncelikle bu köklerin bitkinin yapısında doğal olarak olduğunu söyleyebilirim. Bu tür bitkilerin güçlü bir kök yapısı olmadığından fazla kök çıkararak beslenmelerini yeterli düzeye getirdiklerini düşünüyorum. Dolayısıyla ne yaparsam yapayım köklerin tamamen yok olmadığını gördüm ama bu köklerin çok sayıda ve uzun olmaları gözüme hoş görünmediğinden yaptığım araştırma ve tecrübeler sonucu kök uzamasının nedenleri:

-  Tabandan yeterince beslenememe. Tabandaki kökler tüm bitkiye yetecek besin alımını gerçekleştiremiyorsa bitki sudaki besinlerden daha fazla faydalanmak için bu kökleri uzatır.

- Sudaki besin miktarı ne kadar azsa köklerde okadar uzun oluyor(daha fazla noktadan besin almak amacıyla)

- Suyun fazla durgun olması. Besinin bitkiye ulaşmasını güçleştirdiğinden bitki yine kök uzatıp daha fazla noktadan besin almaya çalışıyor.

- Daylight türü floresanların ağırlıklı kullanımı. Nedenini tam olarak bilmesemde bitki konusunda bilgi ve tecrübesini kanıtlamış bir abimin bizzat tecrübe ettiği bir sonuçtur.

Yapılabilecekler:

- Tabana tablet gübre takviyesi. (Bence kullanılıcak ilk yol bu olmalı).
-  Yosun oluşumuna  neden olmayacak düzeyde sıvı gübre dozunu arttırmak.
- Sirkülasyon motoru vs. ile akıntıyı arttırmak.
- Işıklandırma kombinasyonunda daylight ların fazla ise azaltılması.

Son olarak tabandan gübre ekleme konusunda egeria türlerinin (elodea vb.) bir istisna olduğunu öğrendim. Elodea lar bu kökleri vasıtasıyla tutunarak yaşayan bitkiler ve normalde kuma gömülmeleri gömülen yerlerinin çürümesiyle sonuçlanıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulayÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1445
gulayÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 12:11
Aynı olay benim akvaryumda da meydana gelmişti. Tabanda Aquaclay vardı, Cabomba, Ludwigia Repens ve Hygrophila Rosanervig çok uzun ve kalın gövde kökleri çıkarıyordu. Bitki gövdelerinin tabana yakın kısımlarından kök çıkarması bence normal karşılanabilir ama gövdenin tamamında kalın kökler oluşuyorsa, ters giden birşeyler var demektir.
 
Kendi gözlemlerime göre tabanda yetersiz besin oluşu nedenler arasında başı çekiyor (burada Mustafa Bey'le hemfikiriz). İlk kurulumda her ne kadar bitki kumu olduğu söylense de yalnız başına Aquaclay yetersiz gelebiliyor. Bu yüzden ben artık hangi tür kum kullanırsam kullanayım onun altına muhtemel bitki türlerine göre (kimi zaman ince kimi zaman kalın bir katman olarak) torf, laterit vs. bir kombinasyon yapıyorum. Gövdesinden kök çıkaran bitkilerimi budayarak yaptığım yeni kurulumumda böyle bir taban hazırladım ve artık gövdeden kökler çıkmıyor.
 
Öte yandan fazladan sıvı gübre vermemek lazım. Çoğumuzun tablet gübre vermek yerine sıvı gübre eklemek  kolayına gitse de, ben bu durumdan fayda görmedim. O yüzden bence kurulu bir tankınız varsa ve bitkilerde bozulma gibi belirtiler yoksa hiç sıvı gübreye yaklaşmayın, onun yerine tablet kullanın.
 
1400 Kelvinlik floresan bitkiler için hiç yeterli değil, ortalama olarak en azından 4500-6000 Kelvin arası bir güce sahip olmalı. Bitkilerinizin yapacağınız takviyelerden en iyi şekilde yararlanabilmesi için ışık da ona uygun olmalı...
gulay2008-01-14 13:24:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir